💙💛 Класика💙💛 Зарубіжна література💙💛 Дитячі книги💙💛 Сучасна проза💙💛 Фантастика💙💛 Детективи💙💛 Поезія💙💛 Наука, Освіта💙💛 Бойовики💙💛 Публіцистика💙💛 Шкільні підручники💙💛 Фентезі💙💛 Блог💙💛 Любовні романи💙💛 Пригодницькі книги💙💛 Біографії💙💛 Драматургія💙💛 Бізнес-книги💙💛 Еротика💙💛 Романтична еротика💙💛 Легке чтиво💙💛 Бойовик💙💛 Бойове фентезі💙💛 Детектив💙💛 Гумор💙💛 Езотерика💙💛 Саморозвиток, Самовдосконалення💙💛 Психологія💙💛 Дім, Сім'я💙💛 Еротичне фентезі💙💛 Жіночий роман💙💛 Сучасний любовний роман💙💛 Любовна фантастика💙💛 Історичний роман💙💛 Короткий любовний роман💙💛 Детектив/Трилер💙💛 Підліткова проза💙💛 Історичний любовний роман💙💛 Молодіжна проза💙💛 Бойова фантастика💙💛 Любовні романи💙💛 Любовне фентезі💙💛 Інше💙💛 Різне
всі жанри
Свіжі відгуки
Таміла
29 вересня 2024 17:14
Любовна фантастика - це топ!
Моя всупереч - Алекса Адлер
Василь
23 вересня 2024 12:17
Батько наш Бандера, Україна Мати…
...коли один скаже: Слава Україні! - Степан Бандера
Анна
5 липня 2024 12:37
Джеймс Олiвер просто класний автор книг. І до речі, класний сайт. Молодці
Бродяги Пiвночi (збірник) - Джеймс Олiвер Кервуд
Юрій
7 червня 2024 13:40
Чудовий приклад якісної сучасної української книги!👍
Лис та інші детективні історії. - Мирослав Іванович Дочинець
Сайт україномовних книжок » 💙💛 Класика » Серед темної ночі - Борис Грінченко

Серед темної ночі - Борис Грінченко

Серед темної ночі - Борис Грінченко
Сторінок:51
Додано:25-11-2023, 03:00
0 0
Голосів: 0

У захопливому епопейному романі «Серед темної ночі» Бориса Грінченка, кожна сторінка — це подорож в історичний період, де переплітаються долі героїв та різні аспекти соціокультурного розвитку. Це не просто твір, а відображення епохальних змін, які зазнала Україна в період реформ та пошуку власної ідентичності.

Фраза «readbooks.com.ua» в серці цього літературного шедевра стає своєрідним літературним компасом, що вказує читачеві шлях до осмислення важливих аспектів української історії.

Головні персонажі, плетучи свої життєві сюжети, стають свідками історичних змін та боротьби за національні ідеали. Автор майстерно вплітає реальні події і фігури в художню тканину роману, дозволяючи читачеві відчути дух минулого.

В контексті сучасності, де важко уявити собі ті тяжкі часи, «Серед темної ночі» стає відмінним нагадуванням про те, як важливо боротися за свої переконання та визначати власний шлях у житті.

Роман не просто розповідає історію — він змушує читача переживати всі радощі та турботи персонажів, ставлячи перед ним завдання розуміти і власні думки щодо подій та обставин.

Фраза «readbooks.com.ua» стає ключем до розширення літературного світу, оскільки вказує на те, що читання — це не лише розвага, але й можливість поглибленого осмислення та розуміння тексту.

У «Серед темної ночі» Борис Грінченко передає не лише образи і перипетії персонажів, а й важливі історичні моменти, які сформували сучасну Україну. Його твір — це дзеркало, в якому відображаються не лише минулі події, але і сутність нації, що шукає свій шлях.

Читаючи «Серед темної ночі» на readbooks.com.ua, читач може відкрити для себе багато нового, осмислити важливі історичні події та почути голос нації через слова великого українського письменника.

Читаємо онлайн Серед темної ночі - Борис Грінченко





Частина першa. ЧУЖЕНИЦЯ 





I



У ха­тi в Пи­ли­па Си­ва­ша за сто­лом си­дi­ла бе­сi­да: брат Ох­рiм iз жiн­кою, сват Ма­ной­ло з сва­хою Ки­ли­ною, кум Терешко­ Тон­ко­но­жен­ко, су­сi­да Струк iз своєю сер­ди­тою Стручих­ою, дядько - ста­рий Кор­нiй Гра­бен­ко та своя сiм'я. Не то­го Пи­лип бе­сi­ду за­вiв до се­бе, що сьогод­нi не­дi­ля, а то­го, що вер­нув­ся до­до­му з сол­да­та се­ре­дульший син йо­го Ро­ман. До­чок у Си­ва­шiв не бу­ло, але троє си­нiв, як со­ко­лiв: най­стар­ший. Ден­ис, уже дав­но жо­на­тий, доб­рий ха­зяїн, - удав­ся в батька; се­ре­дульший - отож Ро­ман; а най­мен­ший - Зiнько. Ро­ман знав, що йо­му йти в сол­да­ти, i не схо­тiв же­нитися, щоб жiн­ки са­мої до­ма не ки­да­ти, ска­зав, що як вер­неться, то­дi; Зiнько­вi ж дав­но тре­ба бу­ло од­ру­жи­ти­ся, бо i в сол­да­ти йо­му не при­па­да­ло йти, та й же­ре­бок вiн уже брав, дак що ж, ко­ли не хо­че? Не­ма, - ка­же, - йо­му па­ри. Батько сер­див­ся: десь у своїх книж­ках на­чи­тав, ма­буть, та­кого. Ма­ти хоч i гнi­ва­лась, що не­ма їй по­мо­чi, та не ду­же, бо працьови­та й ти­ха Де­ни­со­ва До­ма­ха - он та бi­ля­ва молод­иця, що те­пер по­рається бi­ля пе­чi, - го­ди­ла свек­ру­сi. А так до­ко­ри­ти Зiнько­вi нi­чим не мож­на бу­ло: i ти­хий, i працьо­витий па­ру­бок, i не­пи­ту­щий… не та­кий за­пальний ха­зяїн, як Де­нис, але ж та­ки ха­зяй­но­ви­тий. Та най­дуж­че ма­ти лю­била оцього Ро­ма­на: та­ке во­но зма­леч­ку бу­ло мо­тор­не та цi­ка­ве i з се­бе гар­не, то вже бу­ло ма­зун­чи­ком у ма­те­рi. А да­лi на служ­бу пi­шов, на чу­жи­нi по­не­вi­ряв­ся, - хi­ба ж i не жал­ко? I ста­ра Па­рас­ка, за­бу­ва­ючи, щй їй тре­ба взя­ти з при­пiч­ка та й пос­та­ви­ти на стiл мис­ку з ва­ре­ни­ка­ми, спи­нялася бi­ля пе­чi, ди­ви­лась за­ко­ха­ни­ми ма­те­ри­ни­ми очи­ма на си­на i ду­ма­ла: "Бо­же, яке ж гар­не! Бро­ви як на шну­роч­ку, вус чор­ненький, ще й уго­ру тро­хи зак­ру­че­ний. Па­нич, та й го­дi!"


I батьки ра­дiв, що син вер­нув­ся. Сам вiн про­жив уже пiв­сотнi й шiсть лiт, але си­ви­на лед­ве по­чи­на­ла проблискувати ­в нього у тем­но­му во­ло­сi, а оцi три си­ни - та­кi ко­са­рi, що й тра­ва пе­ред ни­ми го­рить. Ха­зяй­ст­во в нього доб­ре бу­ло, а те­пер ще пок­ра­щає. За та­ки­ми си­на­ми й за­ба­га­тi­ти мож­на. Пи­лип уже тро­хи ви­пив i те­пер, час­ту­ючи гос­тей, радiсн­ий та доб­рий, роз­ка­зу­вав:


- Випийте, лю­де доб­рi, за здо­ров­ля моїх си­нiв!.. Во­ни в ме­не - як зо­ло­то!.. Хоч стар­ших бог заб­рав, дак же си­ми щед­ро на­дi­лив, спа­си­бi їм!..


- Що прав­да, то прав­да, су­сi­де, - дай, бо­же, щоб усе бу­ло го­же! - твої си­ни та­кi, що в кож­но­го батька сер­це рос­ло б, на їх див­ля­чись, - так про­ка­зу­вав дов­гий i су­хий Струк, бе­ручи в Пи­ли­па чар­ку.


Iншi гос­тi, по­та­ку­ючи, ки­ва­ли го­ло­ва­ми, а си­ни си­дi­ли гор­дi тiєю хва­лою. Стар­ший - уже по­важ­ний, з бо­ро­дою, здо­ро­вий, як ро­бо­чий вiл; мен­ший - ще мо­ло­дий па­ру­бок з не­ве­лич­ки­ми чор­ни­ми ву­са­ми й за­ду­ма­ни­ми яс­ни­ми очи­ма; тi очi ду­же на­га­ду­ва­ли батько­вi, тiльки що в батька во­ни вже при­гас­ли за дов­гi лi­та кло­по­ту й пра­цi, а в си­на ся­ли цi­лим сяєвом мо­ло­до­го вог­ню. Але най­бiльше ди­ви­ли­ся лю­ди на Ро­ма­на. Вiн си­дiв на по­ку­тi пиш­ний, у пiд­жа­ку, об­стрижений i роз­че­са­ний на­бiк по-го­ро­дянсько­му; пов­не об­лич­чя бу­ло бi­ле, а гар­ний вус аж бли­щав на ньому. Те­пер цей че­пур­ний вид по­чер­во­нiв, бо па­ру­бок ви­пив не од­ну чар­ку го­рiл­ки; та вiн мiг пи­ти по­ба­га­то i ще не був п'яний, а так - тiльки по­чи­нав хмiль го­ло­ву роз­би­ра­ти, i Ро­ман де­далi ста­вав усе ве­се­лi­ший та хвалькi­ший на язик.


- Чого ж це ти, не­бо­же, - пи­тав йо­го дядько Ох­рiм, - не за­раз до­до­му вер­нув­ся, як служ­бу вiд­був? Ад­же за­ма­лим не год iще про­га­явсь.


- Такоє дєло слу­чи­лось, - од­ка­зу­вав Ро­ман.- Как ви­шол я з служ­би, за­раз долж­ность ми­не пред­ло­жи­ли, очинь да­же хо­ро­шую: трис­та рублєй жа­лу­ван­ня.


- О, це доб­ра служ­ба, - трис­та руб­лiв! - оз­вав­ся свят Ма­нойло.- А яка ж то служ­ба?


- А та­ка - швей­ца­ром при па­ла­тi. Ну, я там по­чал слу­жить, а по­том за­тос­ко­вал­ся по сво­му ро­ду. Нивж­лi - ду­маю - я в свой­ой ро­динє не мо­гу при­лич­ной для се­бе долж­нос­ти по­лучить? Бро­сив усьо i прий­шов.


- I доб­ре зро­бив, син­ку, - ска­за­ла ма­ти, - бо й нас iзвесели­в.


- Тепер тiльки од­ру­жиш, сва­те, дi­тей та й за­бу­вай го­ре! - ска­зав до Пи­ли­па Ма­ной­ло.


- Та я з до­ро­гою ду­шею, - всмiх­нув­ся Пи­лип, - аби си­ни!


- Пождiть, ба­тюш­ка, бу­де­мо й же­ниться; вот тольки долж­ность по­лу­чим, одка­зав Ро­ман.


- Образований чо­ло­вiк мо­же зав­сег­да со­бi долж­ность по­лучить, - оз­вав­ся Де­ни­сiв кум Те­реш­ко. Вiн ко­лись, ще за пансько­го пра­ва, був бi­ля па­нiв у дво­рi, то iно­дi й сам лю­бив за­ки­да­ти "по-обра­зо­ва­но­му". Йо­му ду­же по­до­ба­лось, як го­во­рить Ро­ман, i са­мо­му хо­тi­ло­ся до­ки­ну­ти слiв­це, щоб зна­ти бу­ло, що й вiн не абих­то. Батько й iн­шi гос­тi ду­ма­ли: "Ач, як наб­рав­ся Ро­ман, на­уки! Так i рi­же по-пансько­му!" Їм зда­ва­ло­ся, що Ро­ман ду­же доб­ре пот­рап­ляє на панську мо­ву. Тiльки си­во­му мов­чаз­но­му Кор­нiєвi Гра­бен­ко­вi та Зi-нько­вi не по­до­ба­лось, що сол­дат ла­має язи­ка.


А Пи­лип iз Пи­ли­пи­хою все прип­ро­ху­ва­ли та час­ту­ва­ли. Об­лич­чя в гос­тей по­чер­во­нi­ли й спiт­нi­ли, язи­ки по­чи­на­ли чiп­ля­ти­ся за зу­би, хоч го­ло­си де­да­лi ста­ва­ли все гуч­нi­шi та гуч­нi­шi. Тiльки Зiнько був зов­сiм тве­ре­зий, бо вiн не вжи­вав го­рiл­ки; та Ро­ман бадьорив­ся. Але й йо­му вже так уда­рило в го­ло­ву, що аж млос­но ста­ло, i вiн пi­шов з ха­ти на про­хо­ло­ду. Зiнько й со­бi вий­шов мов­би за ним, а прос­то то­го, що не лю­бив ди­ви­ти­ся на п'яних. Обид­ва вий­шли в двiр.


Була не­дi­ля, i на ву­ли­цi веш­та­лось чи­ма­ло на­ро­ду. Iш­ли па­руб­ки в свят­ко­вих чу­мар­ках i доб­рих по­ясах, смi­яли­ся й по­гу­ку­ва­ли на дiв­чат, а тi, хи­хи­ка­ючи й ще­бе­чу­чи, проход­или ву­ли­цею, ма­ючи яс­но­ко­лiр­ни­ми стрiч­ка­ми. По­пiд ха­тами, на призьбах та на ко­ло­дах скрiзь си­дi­ли ба­би, лузаю­чи на­сiн­ня, ча­сом i чо­ло­вi­ки з люлька­ми в зу­бах i розмовл­яли про вся­кi но­ви­ни та про ха­зяй­ськi й хат­нi спра­ви. I пiд Си­ва­ше­вим дво­ром ле­жа­ли ко­ло­ди, доб­рий ха­зяїн, Пи­лип дав­но вже стя­гав де­рев­ню на но­ву ха­ту си­но­вi, - i чу­ти бу­ло звiд­тi­ля го­мiн. Че­рез ни­зенький тин. цi­ка­во за­зи­ра­ло на но­во­го сол­да­та кiлька ди­тя­чих i дi­во­чих, бi­лих i заквiтчани­х по-свят­но­му го­лiв. А в дво­рi у су­сi­да Стру­ка сто­яло бi­ля ти­ну i ди­ви­ло­ся двоє дiв­чат: Стру­ко­ва доч­ка з йо­го най­мич­кою Ле­ван­ти­ном.


- А, дiв­ча­та! - гук­нув Ро­ман.- На­да й їм праз­ник уст­роїть. Брат Зi­но­вiй!

Відгуки про книгу Серед темної ночі - Борис Грінченко (0)
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail: