Свіжі відгуки
Юрій
7 червня 2024 13:40
Чудовий приклад якісної сучасної української книги!👍
Лис та інші детективні історії. - Мирослав Іванович Дочинець
Гість Тетяна
6 червня 2024 20:51
Слава Україні! Яке надзвичайно популярне привітання на сьогоднішній день!
...коли один скаже: Слава Україні! - Степан Бандера
Гість Тетяна
23 травня 2024 19:17
Дякую за чудову книгу. Залюбки перечитаю ще раз
Моя всупереч - Алекса Адлер
Іванка
11 квітня 2024 13:00
Класний детектив від Мирослава Дочинця. Дякую велике вам за цю книгу
Лис та інші детективні історії. - Мирослав Іванович Дочинець
James Bond
30 березня 2024 05:22
Замечательная книга!
Моя всупереч - Алекса Адлер
Сайт україномовних книжок » 💙💛 Фантастика » Самум - Марина та Сергій Дяченко

Самум - Марина та Сергій Дяченко

Самум - Марина та Сергій Дяченко
Сторінок:11
Додано:14-10-2023, 03:00
0 0
Голосів: 0

«Самум» — Це неймовірна книга, що переплітає в собі відважність, магію та майстерно розкритий характер. У цьому пригодницькому шедеврі від Марини та Сергія Дяченко, кожна сторінка заповнена відчуттям загадки та містичності.

Головний герой, відданий інквізитор Самум, опиняється в самому центрі таємницького боротьби з потойбічними силами. Його подорож крізь таємничі локації та епохи відбувається в далекому минулому, але стає визначальною для майбутнього людства.

readbooks.com.ua запрошує вас відкрити для себе цю чудову книгу, яка захопить вас і не відпустить до останньої сторінки. У цій книзі кожен рядок — це оксамитовий штрих, кожен епізод — це дивовижний космос фантазії.

«Самум» Марини та Сергія Дяченко — це подорож у світ таємниць та неймовірних пригод, яку варто пережити кожному шанувальнику якісної фантастики та пригодницьких романів. Завітайте на readbooks.com.ua і дозвольте цій книзі вкрасти вашу увагу та серце.

Читаємо онлайн Самум - Марина та Сергій Дяченко
Марина та Сергій Дяченки
Самум

Інспектор прилетів удосвіта. Два сонця зійшли одне за одним, і корабель опустився на посадковий майданчик о сьомій шістдесят п’ять за місцевим часом.

— Гришо, — сказав губернатор, — попередь своїх: сидіти на місцях, як пришитим. Побачу когось під час роботи на терасі…

І він значущо замовк.

Губернатор двадцять років владарював на Ірисці, пережив десятки халеп і дві великі виробничі катастрофи, та втримався на посаді. Тепер під нього копали, і ні завадити недоброзичливцям, ні бодай проконтролювати їх губернатор не міг: від Іриски до Центру було тридцять земних годин у дорозі, а зв’язок останнім часом працював нестабільно. Поява чиновника з позаплановою інспекцією могла бути як дрібною прикрістю, так і Останнім Дзвоником, тому губернатор не спав ніч.

Третій зам не любив губернатора, зокрема за те, що той уперто звав його Гришею. Справжнє ім’я зама було Саундер: його батьки, на той момент п’ятнадцятирічні, вирішили, що немовля надто гучно горлає, і нарекли його собачою кличкою. Саундер Григор’єв звик відгукуватися на Сашу, та губернатор прозвав його Гришею, вкотре стверджуючи цим свою свавільницьку владу.

— Побачу когось під час роботи на терасі — штрафом не обійдеться…

До борту корабля вже підповзав гофрований шлюз-перехідник. Губернатор стиснув губи, схожі на слот для приймання купюр, підтягнув комірець і в супроводі двох перших замів і дами-референта пішов зустрічати.

Два сонця, Пес і Щеня, піднімалися вище, і коротшали тіні. Починався погожий яскравий день, на кшталт тих, що примиряють із життям на Ірисці; крізь напівпрозорі стінки шлюзу було видно, як течуть назустріч одна одній дві групи людей. Здавалося, це діється в шлунку викопного ящера; от вони зустрілись, хисткі, простягнули одне одному руки, обмінялися словами, нечутними Саундеру, тривіальними, як мило: «ласкаво просимо на Ірис-46», «колектив станції радо вітає», «найбільший видобувний комплекс», «осада фахівців», «визначні місця», «як долетіли?»

Саундер тривожився. Позапланова інспекція означала, що нормальній роботі не бути ні сьогодні, ні завтра. Не те щоб Саундер надміру любив свою роботу; він був лише організатором, сортувальником ресурсів і потреб, диригентом побутових дрібниць, від школи для нечисленних місцевих дітей до транспортного парку в ангарах, від насосної станції до програмного центру, від басейну на даху аж до підземних сховищ. Усе це працювало й співвідносилося, крутилось і не простоювало тільки тому, що Саундер з ранку до вечора зважував деталі, аналізував, віддавав накази і стежив, щоб їх виконували. Звичайно губернатор не дуже заважав йому, та будь-яка ревізія робила шефа нестерпним: він вимагав од працівників ритуального спектаклю, що імітував діяльність, і це препогано позначалось на всіх справах.

«З другого боку, — міркував Саундер, — якщо інспектор приїхав, щоб викрити губернатора, — викриє обов’язково. Таке господарство, як на Ірисці, не може працювати без кількох посадових злочинів на рік. Усі порушення можна відновити за протоколами, аби хто хотів.

А крім того… можливо, позапланову інспекцію прислали, щоб зафіксувати чудову роботу станції й неоціненний внесок губернатора?»

Саундер устав: відчинилися двері, й увійшла делегація. Попереду ступав сам інспектор, незнайомий чоловік років сорока п’яти, і обличчя його було таким похмурим, що в Саундера зіпсувався настрій.

— Це наш третій зам, — сказав губернатор, чогось величаючи себе в множині. — Е-е-е… Григор’єв Саундер Антонович.

Інспектор хмуро глянув на Саундера, але руки не подав. Саундер побачив жінку за його плечем, молоду, навіть юну. Тінь утоми на цьому обличчі псувала його, як невдала косметика.

— Перепочинете з дороги? — запросив губернатор. — Уже готовий сніданок, до речі, зі звичайної їдальні для спеціалістів, ви зможете з першої хвилини відчути себе в нашому колективі, — він засміявся дещо гучніше, ніж слід було. — Номер у готелі, — він повернувся до Саундера, — Гришо, розпорядись, аби номер був подружнім, люкс, у нас є з видом на сад…

— Достатньо простого двокімнатного номера, — інспектор говорив уривисто й не дивився в очі. — Так вийшло, що я до вас із дружиною.

— І в мене теж є друзі, — сказав губернатор на нараді за годину по тому. — І зовсім не дурні.

Саундер, не бувши великим знавцем чиновницької етики, все-таки знав, що на інспекцію з дружинами не їздять. Хіба що інспекція формальна, по суті — дружній візит.

— Вона в нього на Кліпсі відпочивала, а там обладнання старе. І — витік, аварія, готель зачинили. Саме збіглося з інспекцією, ну просто тіль у тіль, — губернатор реготнув.

Він видавався вже не таким накрученим, як уранці. Колір його обличчя майже повернувся до норми, і тільки уривчастий регіт виказував нервозність.

— Транспортна мережа тепер рідка, туристичних рейсів нема. Довелося йому хоч-не-хоч підбирати дружину й тягти на Іриску…

— Невже казан на Кліпсі вибухнув? — недовірливо запитав перший зам.

— Вибухнув — не вибухнув, а збіг украй удалий, украй! Тепер він зв’язаний, мов курча, і сам це розуміє, та сторч ставати не будемо, спробуємо задобрити… Гришо, — губернатор повернувся до Саундера, — ти, от що. Тобі скільки років?

— Тридцять один.

— Із нас ти наймолодший і, е-е-е, маєш вигляд привабливий, тому я тобі даю відпустку на три дні. Передай справи за півгодини і…

— Неможливо, — нажахано сказав Саундер. — Учора дерен привезли, ви ж знаєте. Сьогодні ділитимемо.

Губернатор насупив брови:

— Я сказав, передай справи за півгодини своєму, як його, Семенову, і будеш водити екскурсії для інспекторової. Візьми її на пікнік, покажи дюни й руїни. Можна і храми, якщо здалеку. Повези на море. Увечері яке-небудь свято влаштуємо… У кого-небудь день народження, га?

— Ні, — з жалем сказав другий зам.

— У жінки буровика з другої установки, — сказав перший, проглядаючи документи. — У Свєти Джонсон.

— Чудово. Домовся з нею, Гришо… Хоча ні, ти на спецзавданні. Увечері, коли привезеш інспекторову з екскурсії, в нас буде невелика вечеря, свічки, жива музика… Добре б із дитячої музичної школи з кимось домовитися. Відсвяткуємо день народження Свєти Джонсон, і наші гості будуть у кінці столу, — губернатор потер руки. — Гришо, чого ти чекаєш?

— У мене літучка о

Відгуки про книгу Самум - Марина та Сергій Дяченко (0)
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail: